Att bli försvarsadvokat i Stockholm

En försvarsadvokat spenderar visserligen mycket tid i rättegången, men kanske mindre än så än vad många tror. En stor del av arbetsdagen kan spenderas framför skrivbordet eller i samtal med klienten om brottmålet.

Du som vill arbeta som försvarsadvokat i Stockholm möter sannolikt en god arbetsmarknad. Enligt Arbetsförmedlingen kommer tillgången av advokater att vara lägre än efterfrågan det närmaste året.

På dessa platser i länet kan du få försvara din klient

Stockholms län är stort och det finns flera tingsrätter där du kan komma att få försvara din klient. Vi väljer att enbart ta med tingsrätterna här för att exemplifiera – det finns fler instanser än så där klienter kan behöva en försvarsadvokat.

  • Stockholms tingsrätt. Stockholms Tingsrätt är stort och har hand om största delen av centrala Stockholm samt Lidingö kommun. Tingsrätten ligger i rådhuset på Kungsholmen och finns alltså relativt centralt. Tingsrätten har gamla anor.

  • Solna tingsrätt. Solna är visserligen en egen stad och kommun, men ligger likväl i Stockholms län. Vidare sprider sig tingsrättens geografiska område över flera delar av Stockholms kommun och andra kommuner. Till exempel omfattas Ekerö, hela Solna, Sundbyberg, Bromma, Kista, Hässelby, Vällingby och Spånga.

  • Södertälje tingsrätt. Södertäljes tingsrätt ligger på Storgatan i Södertälje. Tingsrättens geografiska område innefattar inte bara Södertälje, utan även Salem och Nykvarn.

  • Nacka tingsrätt. Nackas tingsrätt ligger på Augustendalsvägen i Nacka strand och har hand om kommuner som Tyresö och Värmdö.

  • Attunda tingsrätt. Attunda tingsrätt ligger i Sollentuna och har ett geografiskt område som omfattar stora delar av Stockholms yttre områden och kranskommuner. Förutom Sollentuna också Danderyd, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Arbetsmarknad

Idag finns ungefär 20 000 anställda jurister enligt Arbetsförmedlingen. Hur många av dessa som är försvarsadvokater i Stockholm framgår inte. Däremot framgår mer detaljerad information kring arbetsmarknaden i Stockholm med kranskommuner.

Enligt yrkesprognosen råder balans på arbetsmarknaden (för jurister, där försvarsadvokater ingår), i kommuner som Södertälje, Solna, Sundbyberg och Sollentuna. I centrala Stockholm märks dock särskilt goda förutsättningar för att hitta arbete som jurist och försvarsadvokat. Här råder nämligen ”liten” konkurrens om jobben enligt prognosen.

Utbildning

För att bli antagen som ledamot av Advokatsamfundet, vilket krävs för att få kalla sig advokat eller försvarsadvokat, krävs en juristexamen. Utbildningen sker på högskola och tar fem år av heltidsstudier. I Stockholm är det Stockholms universitet där examen utfärdas. Det finns även fristående kurser som i viss mån kan användas för att arbeta med juridiska processer på bolag eller liknande, men för att arbeta som försvarsadvokat i Stockholm och försvara sin klient i rättegångar krävs en examen.

16 Oct 2017

Välkommmen till guide om domstolsväsendet.

Här kan du läsa om hur det går till med en rättegång i Sverige.  En sådan inleds i tingsrätten men kan sedan överklagas till hovrätten och i vissa fall högsta domstolen.  I tvister mellan privatpersoner och myndigheter är förvaltningsrätten högsta instans.