Får du inte ut det du har rätt till?

Är det så att du inte får ut den ersättning som du har rätt till? Det kan handla om att du har haft en hemförsäkring i många år och nu har fått en vattenskada som försäkringsbolaget ska betala ut. Eller så kan det handla om att du kanske har skadat dig och ska få ut på olycksfallsförsäkringen, men att bolaget där du har köpt försäkringen nekar till utbetalning. Då kan du behöva en duktig jurist som hjälper dig till det som du har rätt till.

Man kan dessvärre inte anlita vilken jurist som helst. Juristerna har ett omfattande arbete att lära sig, om de skulle vara tvungna att kunna allt det som den svenska lagen säger och stipulerar. Det är helt enkelt omöjligt. Det är därför som de alla lär sig ett visst område och kan det utan och innan. Mågn jurister väljer därför olika rättsområden som de blir experter om. Ett av dem är försäkringsrätt och det innebär att de kan allt som handlar om försäkringar – och det är inte lite det.

Vad din jurist kan göra

Så vad är det som en jurist inom försäkringsrätt kan göra? Om du får tag i en duktig jurist som kan försäkringsrätt på sina fem fingrar, bör du lyssna mycket noga på vad en sådan säger om ditt fall. För det första är valet av jurist det helt avgörande om du kommer att lyckas med att få ut den ersättning som du anser att du har rätt till – och som du säkert har helt rätt till att få. Men det är juristen som kommer att avgöra om du lyckas med din föresats eller inte. Juristen är alltså mycket, mycket viktig och du bör därför vara mycket noggrann med vem som du anlitar. Fråga helst andra jurister som de känner till någon som är bra på försäkringsrätt innan du bestämmer dig. De vet oftast vilka andra jurister som är duktiga inom sitt område. Här kan du läsa mer om försäkringsrätt: https://www.försäkringsrätt.com.

Vad du själv kan göra

Om din jurist är duktig på sitt område, bör hon, eller han kunna råda dig till vad du kan och borde göra. Den juristen vet förmodligen om du kan vinna eller inte. Det är nämligen en ekonomisk risk att sätta igång en rättsprocess mot ett försäkringsbolag. De har i sin tur oftast väldigt duktia jurister som kan mosa din jurist om de har lust, och de har de, eftersom de inte vill betala ut din ersättning. Det som du själv kan göra är att samla så många bevis som du bara kan. Det gäller ju att överbevisa en domare och eventuella nämndemän om att det är du som har rätt och försäkringsbolaget som har fel. Du kan även studera äldre och liknande fall som ditt. De kan vara vägledande för om du kommer att vinna eller förlora. Du kan studera hur de gjorde för att lyckas med uppsåtet att vinna i en förhandling och rättegång. För om du förlorar, kan du komma att betala hela rättegångskostnaderna (mellan 200.000-300.000 kronor) plus din egen jurists kostnader. Men om du vinner kan du och juristen få bra betalt. Lycka till!

 

22 Dec 2019

Välkommmen till guide om domstolsväsendet.

Här kan du läsa om hur det går till med en rättegång i Sverige.  En sådan inleds i tingsrätten men kan sedan överklagas till hovrätten och i vissa fall högsta domstolen.  I tvister mellan privatpersoner och myndigheter är förvaltningsrätten högsta instans.